Bisglicynian cynku to cynk związany z dwiema cząsteczkami aminokwasu glicyny. Łącznie cząsteczki te tworzą chelat aminokwasowy.
Glicyna jest elementem budowy białek i jest ona idealnym wsparciem dla wchłaniania cynku przez ścianę jelita. Pozwala na skuteczne dostarczenie cynku do komórek w całym organizmie.
Ta forma jest uważana za łagodną dla żołądka.
Cynk:
- jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów,
- wspiera utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych,
- pomaga w prawidłowej syntezie DNA,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji rozrodczych,
- wspiera utrzymanie zdrowych kości, włosów, paznokci i skóry,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
Nasz dostawca chelatowanych form minerałów wykorzystuje techniki produkcji, które usuwają nieprzereagowane minerały z produktu. Przeprowadzono dogłębne badania w celu opracowania procesu weryfikacji. Potwierdzają one, że nasze chelaty mineralne są w pełni reaktywne.
Dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy produkt najwyższej jakości!
Produkt znajduje się w opakowaniu z ciemnego szkła, które chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Kapsułki z celulozy są wegańskie i neutralne dla organizmu.
Zalecenia:
Zalecana porcja: 1 kapsułka dziennie przed lub po posiłku, lub zgodnie z zaleceniami specjalisty. Należy popić wodą.
Zalecamy zażywanie różnych form cynku które różnią się przyswajalnością dla danego organizmu.
Polecamy dobrać formę odpowiednią dla siebie.
Długotrwałe spożywanie więcej niż 25 mg cynku dziennie może prowadzić do powstania nudności lub anemii.
Cynk może hamować wchłanianie miedzi. Długoterminowa suplementacja cynku powinna zawierać miedź w stosunku 15:1 (Zn:Cu).
Skład:
Składniki: Bisglicynian Cynku, Celuloza mikrokrystaliczna, HPM-Celuloza (kapsułka)
Skład |
Cynk (elementarny) |
*RWS |
1 kapsułka |
15 mg |
150% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia